Zwanen vast op het ijs.

Geplaatst op: 18 januari 2013Categorie: Deze week

Zwanen vast op het ijs.

 

Gisteren waren er twee zwanenmeldingen op één ochtend. Het verhaal van de vastzittende zwaan, bij Hoogkerk, kunt u lezen op www.112groningen.nl. Maar er was nog een zwaan die vast zat op het ijs.
 
Op het Woldmeer bij Klein Harkstede/Meerstad zou deze zwaan te vinden zijn. Matthijs en Max gingen daarheen om de situatie zo goed mogelijk in te kunnen schatten. Na een tijdje te hebben gezocht, zagen ze aan de andere kant van het meer een groepje zwanen zitten. Een stevige wandeling volgde en uiteindelijk kwamen ze aan bij de zwanen. Drie zwanen vlogen meteen weg maar één bleef liggen. Vermoedelijk was het dier erg verzwakt en zat vastgevroren aan het ijs maar het probleem was dat de zwaan 30 meter van de kant lag. Voor Matthijs en Max was het onmogelijk om de zwaan zelf te redden omdat het ijs nog te dun was.
 
De brandweer werd gebeld en was erg snel ter plaatse. Na enig overleg zijn twee brandweermannen in overlevingspakken met een ijsslee het ijs op gegaan. Het was een behoorlijke afstand die ze moesten overbruggen en op sommige plekken kropen ze letterlijk over het ijs. Op drie meter afstand probeerde het dier te vluchten maar hij zat écht vast aan het ijs. Toen ze dichterbij waren, zagen ze dat de veren vastgeplakt zaten en deze konden ze voorzichtig loshalen. Door een deken over de zwaan heen te doen, konden ze hem goed vastpakken. Eén van de mannen lag met de zwaan op de ijsslee en werd door middel van een touw naar de kant getrokken, dit ging een stuk sneller dan de heenweg. 
 
 
Eenmaal op de kant viel het Max meteen op dat het dier een oude breuk aan zijn poot had. Tevens was hij erg verzwakt.  De zwaan is overgebracht naar het Dieren Opvang Centrum Groningen.
Een nacht langer op het ijs had de zwaan niet overleefd. Wij bedanken (wederom) de brandweer voor hun goede inzet.
 
Dit zijn voor ons mooie meldingen die niet zo vaak voorkomen. Heel toevallig waren er gisteren twee van dit soort meldingen en dat terwijl het Max zijn tweede dienst  was. Hij viel met zijn neus in de boter.