Week 49

Geplaatst op: 07 december 2012Categorie: Deze week

Week 49

De komst van Koning winter.

 

De eerste sneeuw is gevallen en voor veel mensen, en voornamelijk de kinderen, betekent dit heel veel pret. Ook dieren kunnen hier erg van genieten. Sommige honden spelen graag in de sneeuw maar pas als eigenaar wel op: van het eten van sneeuw kunnen ze heel erg aan de diarree raken. Ook de gestrooide pekel kan gaan irriteren tussen de teentjes. Dit kunt u voorkomen door de pootjes van tevoren in te smeren met vaseline.  Als u thuis komt van een winterwandeling verwijder dan de ijsklompjes die in de vacht zijn blijven hangen. Dit geldt ook voor katten met een lange vacht. Mochten er bij u in de buurt veel zwerfkatten lopen, houdt deze dan in de gaten. Als ze er in een korte tijd qua gezondheid op achteruit gaan, kunt u altijd bellen om informatie in te winnen.

Voor de vogels is het een heel ander verhaal. Die hebben vaak geen warm nestje en een bakje eten klaar staan. Zij moeten dit zelf zoeken en als het hartje winter is, is dit een stuk lastiger dan normaal. Wij kunnen ze hierbij helpen door in de tuin voederplekken te maken maar wel op een veilige plaats zodat de katten er niet bij kunnen. Vetbollen kunnen in de winkel worden gekocht maar het is ook leuk om ze zelf te maken. Op het internet kunt u vinden hoe dit moet. Ook kunnen we ze helpen met een watervoorziening. Als u water neerzet, zorg er dan wel voor dat er bijvoorbeeld grote stenen in liggen zodat ze niet kunnen gaan badderen.

Wij, als dierenambulance, zorgen ook goed voor de vogels. Tijdens de strenge vorst van vorig jaar zijn we met brood (wat we hebben gekregen van een bakker) veel vijvers in de stad bij langs gegaan om de vogels en eenden te voeren. Dit kunt u natuurlijk ook zelf doen. In een periode van vorst krijgen we veel meldingen binnen van mensen die bang zijn dat vogels/eenden vastgevroren zitten op het ijs. Dit is in de meeste gevallen niet zo. Doordat ze met hun hele lijfje op het ijs zitten vriezen de pootjes vaak niet vast. Als u denkt dat dit wel het geval is kunt u een stukje brood richting het diertje gooien. Blijft de vogel zitten, dan kan het zijn dat hij vast zit en kunt u ons altijd bellen.

Dit zijn echter een aantal tips van dingen die u kunt doen.

 

Dit is een foto van vorig jaar tijdens het voeren van de eenden.