Week 47

Geplaatst op: 23 november 2012Categorie: Deze week

Week 47

 

Zielige reiger

Woensdagochtend kwam er een melding binnen van een gewonde reiger die tegen een vangrail van de Eemshavenweg zou zitten. Omdat de dienstdoende ambulance in een uithoek van Leek zat, werd de caddy ingezet. Dat is een kleinere ambulance die bij spoed of drukte kan worden gebruikt.   Emmy en Elske gingen richting Bedum want daar zou hij zitten. Omdat dit een gevaarlijke weg is om zomaar stil te gaan staan werden vroegtijdig de zwaailampen al aangezet om het verkeer te laten weten dat ze ergens mee bezig waren. Op een gegeven moment zagen ze de reiger zitten en stopten de auto. Elske stapte als eerste uit om het verkeer te laten stoppen zodat Emmy het dier kon vangen. Toen Emmy met een deken zijn kant op kwam wou hij vluchten maar werd gelukkig tegengehouden door de vangrail, zodoende kon Emmy de deken over hem heen gooien. Eén van zijn poten was zo erg gebroken dat de botten eruit staken. De reiger werd met deken en al in de hondenkennel van de caddy gestopt en ze konden hun weg weer vervolgen, zo ook de rest van het verkeer. Er werd besloten om met de reiger naar dierenartsenpraktijk van Stad tot Wad te gaan.  De dierenarts heeft het dier bekeken en jammer genoeg werd er besloten om de reiger in te laten slapen. Zonde van zo’n mooie vogel!

 

 

Gelukkige ree

Reemeldingen hebben we best vaak maar het gebeurt niet gauw dat het dier het overleeft. Reeën zijn erg stressgevoelig en dat is ook vaak de reden dat ze uit zichzelf doodgaan of moeten worden ingeslapen. Het onderstaande verhaal is echter wel een succesverhaal.


Achter een pand aan de Ulgersmaweg , zou een ree vastzitten in een hek. De autodienst ging erheen om te kijken wat ze daar konden doen. Eenmaal aangekomen zagen ze dat het dier ter hoogte van de heupen niet meer verder, door het metalen hek, kon komen. Vaak kunnen we met een betonschaar het één en ander wegknippen om een dier te bevrijden maar deze spijlen waren echter te dik. Er moest wat anders bedacht worden. Even verderop kon de collega door het hek heen en liep zo naar de voorkant van de ree om een deken over zijn kop te doen, dit in verband met de stress. Bij een ander pand zaten wat mannen pauze te houden, zij werden erbij geroepen en waren zeer behulpzaam. 2 mannen gingen aan weerszijden van de ree staan en probeerden de spijlen uit elkaar te trekken. Dit lukte! Er was genoeg ruimte voor de ree om de vrijheid weer tegemoet te rennen en deed dit ook.