Als een gans zonder kop

Geplaatst op: 19 april 2013Categorie: Deze week

Als een gans zonder kop

 

Van heel veel schrikken de medewerkers van de dierenambulance niet meer. Het leed is altijd en overal. Maar de vondst deze week van een gans was toch even slikken geblazen.

Matthijs en Christien rukten met de ambulance uit richting Hoornsemeer. Daar zou op een grasveld een dode gans liggen. Nu heeft het Hoornsemeer nogal wat vierkante meters plantsoen om zijn oevers, dus dat was een schier eindeloze zoektocht.

Voorbijgangers hadden de vogel niet gezien, anderen hadden er slechts van gehoord. De blik van de twee zoekers werd uiteindelijk getrokken door een forse partij ganzenveren aan de waterkant. Daar moest een hevig gevecht hebben plaatsgehad.

Het slachtoffer lag 20 meter verderop: een onthoofde gans. Geen spoor van de kop van het arme dier. Een gans laat zich niet zomaar pakken, dus de strijd op leven en dood moet flink geweest zijn. Het gebied waar het beest lag is er één waar honden vrij mogen rondlopen. De meest waarschijnlijke verklaring luidt daarom dat een hond in gevecht met de gans de kop heeft afgebeten. Gruwelijk, maar het komt vaker voor.

De medewerkers van de dierenambulance hopen dat hondenbaasjes wat beter op hun dier letten om dit soort geweld te voorkomen.

Dat een hond de schuldige is, staat evenwel niet vast. Het kan ook zijn dat een zieke menselijke geest verantwoordelijk is voor de dood van de gans.

Ook dat zou niet voor het eerst zijn.

 Gans zonder kop