Agent redt lammetje

Geplaatst op: 14 juni 2013Categorie: Deze week

Agent redt lammetje

 

Agent redt lammetje met mond-op-snuitbeademing

 

Een dramatisch tafereel om nooit te vergeten kregen medewerkers van de dierenambulance onlangs voor hun kiezen. Een schaap dat aan het aflammeren is, heeft daarvoor veel te veel tijd nodig. Die melding komt binnen via de telefoon. De melder vreest dat het niet goedkomt met moeder en kind, nu het lammetje maar niet naar buiten wil.

Nu heeft de dierenambulance geen toestemming om vee te vervoeren, maar zitten en niks doen ligt niet in de aard van de medewerkers. Dus gaat er een bus heen om de situatie in te schatten en hulp te bieden waar mogelijk is. Onderweg krijgt de meldkamer van de politie ook een belletje. Agenten zouden ook hulp of advies kunnen bieden.

Ambulancemedewerkers Emmy, Laura en Ronald stappen de wei aan het Hoendiep in om te kijken wat ze kunnen uitrichten. Daar staat het arme schaap. Omringd door soortgenoten doet het haar uiterste best het lam er uit te krijgen, maar het wil niet vlotten. Het moederdier is niet van plan zich zomaar te laten pakken. Gelukkig arriveren agenten die meteen een handje helpen.

Met vereende krachten lukt het het barende schaap apart te krijgen van de rest. Snel is duidelijk dat het lammetje al halverwege zijn geboorte is, niet meer leeft. Eén van de agenten trekt het dode beestje uit de moeder, aarzelt niet en voelt of er nog een boreling in aantocht is. Dat blijkt het geval te zijn. De natuur komt weer op gang en het tweede lam komt ter wereld. Ademen doet het niet, dus de agent past onmiddelijk mond-op-snuitbeademing toe. Langzaam maar zeker komt er leven in de baby. De moeder begint ondanks de uitputtingsslag die zij geleverd heeft aan het drooglikken van haar jong.

Opluchting en blijdschap maken zich meester van de mensen en de dieren als het lammetje begint te mekkeren. Het is toch nog half goed afgelopen.

De knecht van de boer komt om de dieren te verzorgen. Moeder en dochter maken het hartstikke goed.